Middagpauzeconcert Albert Clement

Reeds vele jaren is er in de zomermaanden op donderdagmiddag de serie Middagpauzeconcerten in de Oostkerk te Middelburg. Naast ervaren en bekende organisten krijgen ook jonge musici de gelegenheid op het fraaie De Rijckere-orgel te concerteren. Op donderdag 15 augustus is het de beurt aan de bekende organist en muziekwetenschapper Dr. Albert Clement.  Hij brengt een programma met muziek van Buxtehude, Bach en Bustijn. Uit de Boheemse orgelschool wordt muziek gespeeld van Kuchar en Vanhal.

Prof. Dr. A.A. Clement 4cAlbert Clement (1962) behaalde in 1986 en 1988 resp. de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus orgel aan het Brabants Conservatorium bij Bram Beekman en volgde nog tijdens zijn studie Masterclasses bij o.a. Ludger Lohmann en Wolfgang Rübsam. In 1987 behaalde hij het doctoraal examen Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht (cum laude) en in 1989 promoveerde hij daar (eveneens cum laude) op een proefschrift over Bach (promotor: prof. dr. Willem Elders). Sinds 2004 is hij daar zelf hoogleraar. In hetzelfde jaar stond hij aan de wieg van University College Roosevelt, dat hij vanaf 2003 hielp oprichten en waar hij sindsdien hoofd is van de muziekafdeling. Hij werkt momenteel aan boeken over Buxtehude en Mendelssohn. Voorts leidt hij een internationaal Bach-project om de zo genoemde ‘Bach-bijbel’ in facsimile uit te brengen.

Het Middagpauzeconcert begint om 12.30 en duurt tot 13.00 uur. De toegang is gratis; na afloop collecte bij de uitgang.

Programma

 1. Dieterich Buxtehude (1637 – 1707)                Passacaglia in d
 2. Pieter Bustijn* (1649 – 1729)                           Suitte I in
  (Preludio – Allemanda – Corrente – Sarabanda – Giga)
 3. Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)           ‘Herr Jesu Christ, dich zu uns wend’ (ca. 1708)
  (harmonisatie – ‘à 2 Clav. e Ped’ – in organo pleno)
 4. Uit de Boheemse orgelschool:
  Jan Krittel Kuchar (1751 – 1829)                      Pastorale in C
  Jan Krittel Vanhal (1739 – 1813)                      Fuga in C

*Pieter Bustijn was destijds stadsorganist (Nieuwe Kerk) en -klokkenist (Lange Jan) en tevens leider van het collegium musicum te Middelburg. Zijn negen Suittes werden 300 jaar geleden in Amsterdam gepubliceerd en ook in kringen rondom Bach uitgevoerd.