Concert Margreeth de Jong en Nienke Oostenrijk

De zomerserie orgelconcerten in Middelburg wordt op dinsdag 3 september afgesloten in de Nieuwe Kerk met een bijzonder concert door de organist van de kerk Margreeth Chr. de Jong.

Tijdens dit concert, waaraan de bekende sopraan Nienke Oostenrijk meewerkt, worden uitsluitend eigen composities van Margreeth de Jong ten gehore gebracht, zowel in barok- als in romantische stijl. Ook vindt de presentatie plaats van twee nieuwe muziekuitgaven van haar hand, waarvan het eerste exemplaar, deel 12 in de serie Andächtige Musique, wordt aangeboden aan René Molenaar, wethouder van cultuur te Veere. Het eerste exemplaar van de andere muziekuitgave, ‘Drei Lateinische Sologesänge’ voor hoge stem en orgel, zal in ontvangst worden genomen door Prof. Dr. Barbara Oomen, Dean van University College Roosevelt in Middelburg. Dit werk is de tweede uitgave bij de grootste uitgever in Duitsland op het gebied van orgelmuziek, Dr. J. Butz Verlag, waarbij De Jong de eerste vrouwelijke componist is in het 90-jarig bestaan van dit bedrijf. Zij zal ook een aantal composities uitvoeren in romantische stijl, die later dit jaar bij Butz worden gepubliceerd.

Margreeth de Jong en H.P. Bähr van Dr J Butz Musikverlag

Margreeth de Jong en H.P. Bähr van Dr J Butz Musikverlag

Margreeth Chr. de Jong studeerde aan het Rotterdams Conservatorium en vervolgde haar studie bij Guy Bovet, Jean Langlais en Marie-Louise Jaquet-Langlais. Zij is kerkmusicus van de Nieuwe Kerk in Middelburg, docent orgel en solfège aan University College Roosevelt en ook aktief als componist van orgel- en vocale muziek.

Nienke Oostenrijk

Nienke Oostenrijk

Nienke Oostenrijk behaalde eerst haar doctoraalexamen geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen alvorens haar zangopleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam te beginnen. Zij studeerde bij Margreet Honig en Cora Canne Meijer en volgde masterclasses bij Arleen Auger, Elly Ameling en Robert Holl. Zij is een veelgevraagd concertsoliste, heeft meerdere operarollen gezongen en trad bij een aantal hoogtijdagen op voor het Koninklijk Huis. Met ingang van augustus 2013 doceert zij hoofdvak zang aan University College Roosevelt.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 8 / € 6, kinderen tot 12 jaar gratis.
Ter afsluiting van het seizoen is iedereen na afloop van het concert welkom voor een drankje in de Wandelkerk.

PROGRAMMA
Composities van Margaretha Christina de Jong en presentatie bladmuziek
1. Partita diverse sopra Psalm 119
2. Uit ‘Drei Präludien und Fugen über Lob- und Danklieder:
.   Präludium und Fuge über ‘Lobe den Herrn, den mächtigen König der Ehren’
3. Festive March
4. Three Latin Songs (sopraan en orgel)
5. Four Love Songs (sopraan en orgel)
6. Variationen über ‘Ah! Vous dirai-je maman’ (‘Altijd is Kortjakje ziek’)

Nr. 1          Uit: Andächtige Musique XII, manualiter composities, Den Hertog
Nrs. 2 – 4  Uitgaven Dr. J. Butz Verlag
Nr. 6          Uitgave Dr. J. Butz Verlag