De toekomst van de Oostkerk

We leven A.D. 2014. Dat betekent onder meer dat we nu kunnen zeggen dat “volgend jaar” de Oostkerk in Middelburg door de Protestantse Gemeente Middelburg buiten gebruik wordt gesteld. Afname van het aantal kerkleden met daling van de inkomsten en de hoge onderhoudskosten zijn hier de oorzaken van. Volgend jaar…dat klinkt ineens akelig concreet en dichtbij.
Ook kerkgebouw de Morgenster met het mooie Van Dam-orgel gaat dan dicht. Deze kerk wordt gesloopt, doch men is bezig met een vervangingsproject.

Wat zal de toekomst zijn  van de Oostkerk? Het is stil daarover. Vaak wordt er voor kerkgebouwen die worden gesloten een nieuwe bestemming gevonden. In Middelburg is bijvoorbeeld het gebouw van de Evangelisch-Lutherse gemeente in gebruik genomen door de Oud-Katholieke kerk. En recentelijk is in Kapelle de Gereformeerde Ontmoetingskerk overgegaan naar de Koptische orthodoxe gemeenschap. Ook worden kerken omgebouwd tot muziektempel annex expositieruimte zoals in Veere. Of tot appartementengebouw, kapsalon en wat er verder maar bedacht wordt.

Maar wat gebeurt er met de Oostkerk als er geen nieuwe passende bestemming voor dit monumentale gebouw wordt gevonden? Nog is de kerk prominent aanwezig in het silhouet van Middelburg. Valt dit historisch monument met zijn schitterende orgel straks ten prooi aan de slopershamer en wordt het ‘gat’ dan opgevuld door een product uit de koker van de projectontwikkelingsbarbaren?

Hierbij nog maar een foto van dit fraaie en imposante gebouw. Het staat er nog…
In ieder geval zal het prachtige orgel in 2014 nog te beluisteren zijn in de serie orgelconcerten en ’s zondags in de erediensten.

Oostkerk Middelburg

Oostkerk Middelburg