Orgelconcert Edward De Geest

De serie Zomeravondorgelconcerten in de Nieuwe Kerk in Middelburg wordt op dinsdag 12 augustus voortgezet met een recital door Edward de Geest, organist-titularis van de Sint-Baafskathedraal in Gent.

Edward De Geest, geboren te Lochristi in 1950, studeerde aan de Koninklijke Muziekconservatoria te Antwerpen en te Gent. Zijn studies werden er bekroond met een eerste prijs voor fuga en het hoger diploma voor orgel met grote onderscheiding en aantekening voor orgelimprovisatie. Hij was leerling in de orgelklas van prof. Stanislas Deriemaeker, ere-organist van de Antwerpse kathedraal, en kreeg nadien privé-onderricht van prof. Gabriël Verschraegen, toenmalig organist van de Gentse kathedraal.

Edward de Geest Dsc_1815b

Nadien onderscheidde hij zich tijdens diverse orgelwedstrijden en hij wordt sedert­dien geregeld uitgenodigd om te concerteren in binnen- en buitenland; hij trad op in vele belangrijke muziekcentra in achttien Europese landen, de USA en in de voormalige USSR en gaf daarbij tot op heden méér dan 625 concerten en recitals.

Van 1973 tot 1990 was hij als leraar harmonieleer en orgel verbonden aan meerdere academies en als lesgever orgel aan het Gentse conservatorium. In 1990 volgde zijn aanstelling tot directeur van de Academie voor Muziek en Woord van Eeklo waarvan hij sedert 2011 eredirecteur is. In 2003 ontving hij in diezelfde stad de cultuurprijs voor zijn promotie van de orgelkunst, en dit zowel nationaal als internationaal.

Op 1 oktober 1994 werd hij benoemd tot organist-titularis van de Sint-Baafskathedraal te Gent. Vanuit deze schitterende kathedraal met haar monumentaal Klaisorgel in de bovenkerk en het fraaie Collonorgel in de crypte, werkt hij actief mee aan de bloei van de Vlaamse orgelkunst, enerzijds als liturgisch organist tijdens diverse vieringen en pontificale diensten, anderzijds als concert­organist en stuwende kracht voor de talrijke orgelrecitals van het Gents Orgelcentrum waarbij ook binnen- en buitenlandse gastorganisten optreden.
Hij is tevens artistiek leider van de historische orgelconcerten te Watervliet.

Edward De Geest realiseerde nationale en internationale radio- en tv-opnames en zijn discografie vermeldt cd’s met werk van Bach en orgelcomposities uit de zeventiende tot de twintigste eeuw, gespeeld op de Gentse orgels: Sint-Baafs, Sint-Jacobs, Sint-Anna en het orgel in Watervliet.

Op 4 mei 2003 werd Edward De Geest te Parijs onderscheiden met het ‘Diplôme de Médaille de Vermeil de la Société Académique Française Arts-Sciences-Lettres’ voor zijn inzet voor de verspreiding van het Franse orgelrepertoire.

Het concert begint om 20.00 uur. Toegang €8 / €6.

 

PROGRAMMA
 1. Toccata duodecima et ultima

Georg Muffat (1653-1704)

 2. Vier delen uit “Premier Livre d’Orgue”

Pierre Du Mage (1674-1751)

 3. Preludium en Fuga in E

Vincent Lübeck (1654-1740)

 4. Grand Choeur Dialogue

Eugène Gigout (1844-1925)

 5. Drie delen uit “7 Orgel-Mosaïken”

Hermann Schroeder (1904-1984)

 6. Fantasia op C en D

Chris Dubois (*1934)

 7. Twee delen uit “San Antonio Suite”

Noël Goemanne (1926-2010)

 8. Lied aan de Zon (uit Lied Symphonie op. 66)

Flor Peeters (1903-1986)