Orgelconcert Margreeth Chr. de Jong

Het voorlaatste concert in de Zomerserie 2014 wordt op dinsdag 26 augustus gegeven door Margreeth de Jong op haar eigen orgel in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Haar programma heeft wegens geuite bezwaren een aantal wijzigingen ondergaan in vergelijking met het programma zoals opgenomen in het seizoenboekje. Daarin stonden de Sieben Tänze op. 60 van Margreeth de Jong. Voor Middelburg echter geen Foxtrot, Tango, Valse triste en Charleston vanaf het orgel. Slechts de Sicilienne, Saltarello en Fandango zullen hier klinken. Een gemiste kans om kennis te kunnen nemen van misschien wel verrassende vernieuwende orgelcomposities. De vrijgekomen tijd wordt gevuld met de degelijke klanken van Johann Sebastian Bach, dat is altijd goed. Na de drie overgebleven ‘Tänze’ zal Margreeth de Jong het concert besluiten met nog een werk van haar hand, Präludium und Fuge über “Wie soll ich dich empfangen”.

Margreeth de Jong 07Margreeth Chr. de Jong behaalde in 1986 aan het Rotterdams Conservatorium de diploma’s Kerkmuziek, Docerend Musicus orgel en Uitvoerend Musicus orgel en vervolgde haar studie bij Guy Bovet in Zwitserland alsmede bij Jean Langlais en Marie-Louise Jaquet-Langlais aan de Schola Cantorum te Parijs, waar zij in 1988 de Prix de Virtuosité met de hoogste waardering behaalde.

Margreeth  Chr. de Jong is organist van de Nieuwe Kerk, geeft vele concerten in binnen- en buitenland en heeft meerdere cd’s opgenomen. Zij doceert orgel en solfège aan University College Roosevelt in Middelburg en is actief als componist van orgel- en vocale muziek.

Het concert begint om 20.00 uur; toegang €8 / €6.

 

PROGRAMMA
1. Ballo del granduca

Jan Pieterszn. Sweelinck (1562-1621)

2. Passacaglia in d

Dieterich Buxtehude (1637-1707)

3. ‘Nun danket alle Gott’, BWV 657

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

4. Präludium, Largo und Fuge C-Dur
BWV 545/529.2

Johann Sebastian Bach

5. Passacaglia
(Hommage aan Joseph Rheinberger)

John Ebenezer West (1863-1929)

6. Uit Sieben Tänze op. 60:
Sicilienne – Saltarello – fandango

Margaretha Christina de Jong (*1961)

7. Präludium und Fuge über
“Wie soll ich dich empfangen”
(op. 61 nr. 3)

Margaretha Christina de Jong

 

Margreeth de Jong speelt eigen werk: Präludium und Fuge über “Großer Gott wir loben dich”
Concertregistratie in Alkmaar 2013