Orgelconcert Rien Donkersloot

Op dinsdag 2 september wordt de Zomerserie orgelconcerten in Middelburg afgesloten door Rien Donkersloot op het Van Leeuwen-orgel in de Nieuwe Kerk.
Het concert begint om 20.00 uur; toegang €8 / €6.

Rien Donkersloot werd in 1985 geboren te Rotterdam. Zijn eerste orgellessen kreeg hij van Arie van den Berg uit Barendrecht. Vervolgens studeerde hij bij Arjen Leistra. Rien Donkersloot behaalde als amateur reeds 1e , 2e en 3e prijzen op orgelconcoursen. Hij studeerde orgel aan het Rotterdams Conservatorium. In juni van 2006 behaalde hij het diploma 1e fase cum laude, hoofdvakdocent was Bas de Vroome.

Tevens behaalde hij het diploma kerkmuziek Hij studeerde voor het diploma 2e fase bij Ben van Oosten en Bas de Vroome. In juni 2008 sloot hij deze studie cum laude af. Hij volgde orgelcursussen bij Michel Chapuis, Andres Cea Galan, Harald Vogel, Olivier Latry, Zsigmond Szathmary en Thomas Trotter.

Rien Donkersloot studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen. In juni 2011 studeerde hij cum laude af. In september 2009 won hij de 1e prijs op het internationale beiaardconcours in Wavre (België) en tevens de 1e prijs op het internationale beiaardconcours in Gorinchem. Rien is actief als freelance beiaardier en geeft regelmatig beiaardconcerten in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Denemarken. In september 2012 won hij de 1e prijs op het Internationale Beiaarconcours in Groningen “Jan Pieterszn. Sweelinck”.

In 2003 won hij de 3e prijs op het orgelconcours voor orgelstudenten in Brielle. In 2004 won hij het orgelconcours te Leiden voor conservatorium studenten in de categorie romantiek/20e/21e eeuw. In september van 2005 won hij de 1e prijs op het orgelconcours voor orgelstudenten in Brielle.

Rien DonkerslootRien is organist van de Maranathakerk te Rotterdam-Zuid, de dorpskerk in Rhoon en van de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Met ingang van maart 2012 is Rien organist van de St. Joriskerk in Amersfoort. Sinds 2012 is hij stadsbeiaardier van Haarlem. Hij bespeelt daar de carillons van de Grote of St. Bavokerk en de Bakenessertoren. Sinds februari 2014 is hij eveneens stadsbeiaardier van Goes en beiaardier van Ridderkerk.
Verder heeft hij een uitgebreide lespraktijk en is hij actief als (koor)begeleider. Van zijn spel verschenen vier cd’s, die in de pers zeer positief werden ontvangen. Vorig jaar verscheen een cd met laat-romantisch en vroeg-modern repertoire, opgenomen op het orgel van de Oude Kerk in Delft. Deze CD kreeg het predicaat “CD van de Maand”, op de website http://www.orgelnieuws.nl. In oktober 2010 verscheen de cd “Dutch Organmusic”, met daarop Nederlandse orgelmuziek uit de 20e eeuw.

PROGRAMMA
1. Improvisatie

Rien Donkersloot (*1985)

2. Sonate in g moll Wq. 70/6, H.87

Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788)

3. Aus der Tiefe rufe ich (BWV 745)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

4. Sonatine in a moll, op. 74

Sigfrid Karg-Elert (1877-1933)

5. Prière du matin W. 145

Joseph Jongen (1873-1953)

6. Sonate Eroïca pour grand orgue, op. 94

Joseph Jongen

 

Orgel Adriaen Janszkerk in Rotterdam – Sonate in a moll BWV 1020 van Johann Sebastian Bach
Magda de Jong blokfluit, Rien Donkersloot orgel