Nationale Orgeldag 2014

Op zaterdag 13 september 2014 wordt voor het 13e achtereenvolgende jaar de Nationale Orgeldag georganiseerd. Deze dag valt traditioneel samen met de zaterdag van Open Monumentendag en wordt ook binnen het kader van die dag gepositioneerd. Het thema van de Open Monumentendag en de Nationale Orgeldag is dit jaar ‘Op reis’. Dat thema kan op vele manieren worden ingevuld.

Zoals gebruikelijk zijn kerkbesturen, organisten en orgelcommissies van harte uitgenodigd in het kader van de Nationale Orgeldag hun orgel te ‘presenteren’ aan zowel de regelmatige bezoekers als aan de ‘toevallige passanten’.
“Geef op een leuke manier invulling aan deze dag, waarbij zowel jong als oud daardoor geboeid kan raken door het orgel” aldus de aansporing van de organiserende Projectgroep.

Voor Zeeland is het een eer dat de landelijke openingsmanifestatie in Goes zal plaatsvinden, waarbij Han Polman, Commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, het openingswoord zal spreken. Stadsorganist Arno van Wijk zorgt daarbij voor de muzikale invulling. Ook het slotconcert van 16.30-17.30 uur is in de Grote of Maria Magdalenakerk door Arno van Wijk.

In het hele land zijn er activiteiten die kunnen worden aangemeld op de website www.nationaleorgeldag.nl. Voor Zeeland staan daar naast openingsmanifestatie en slotconcert in Goes de volgende activiteiten vermeld:

Duyschot-orgel Oud-Katholieke kerk

Duyschot/Müller-orgel Oud-Katholieke kerk

• Middelburg, Oud-Katholieke Kerk 11.00-16.00 uur
Gedurende de openstelling van de kerk zal organist Bram de Wolf een aantal demonstraties verzorgen. Deze worden ingeleid door een korte presentatie en afgesloten met een bezichtiging.

 

 

 

 

 

 

CRT_0263

Bakker & Timmenga-orgel Doopsgezinde kerk

• Middelburg, Doopsgezinde kerk 10.30-16.00 uur
Vier korte orgelbespelingen:
10.30 u: Jan Jonker
11.30 u: Koos Riemens
13.30 u: Piet Ploeg
15.00 u: Ab Hoogstrate
Een programma van de bespelingen en documentatie over het orgel zijn op de dag zelf in de kerk beschikbaar. Tevens expositie over de opvang van Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Doopsgezinde kerk van Middelburg.

 

En verder in Zeeland:

Brouwershaven – Grote of Sint-Nikolaaskerk
14.00 u: Orgelconcert door Marien Stouten

Oost-Souburg – Open Haven
10.00 – 15.30 u: verschillende deelnemers zullen pianomuziek ten gehore brengen zowel solo als 4- en 6-handig. Dit wordt afgewisseld met orgelspel.

Kapelle – Hervormde Kerk
10.15 u: Cantorij Hervormde Gemeente Kapelle olv Hannie Hertgers
11.30 u: Gemengd koor “Crescendo” olv Tonnie Nijsse
13.30 u: Orgelspel door Theo en Niels Eversdijk
14.30 u: Kapels gemengd koor olv Gunita Kronberga

 

 

In Middelburg zijn er op Open Monumentendag de volgende activiteiten, goed te combineren met de orgelactiviteiten in de binnenstad:

Schermafbeelding 2014-09-05 om 13.01.59