Schübler Choräle in de Oostkerk

Zondagmiddag 5 oktober is er in de Oostkerk in Middelburg een bijzondere dienst rondom de Schübler Choräle van Johann Sebastian Bach. Voorganger in deze dienst is ds. J.B. Beijer. Organist is Bram Beekman en medewerking wordt verleend door de vocalistengroep Cantus Choralis onder leiding van Aleida Post met begeleiding door Rein van der Kluit op kistorgel.

Bram Beekman 02

Bram Beekman

Centraal in deze dienst staan de zes Schübler koralen die door Bram Beekman worden gespeeld op het De Rijckere-orgel. Cantus Choralis zingt twee coupletten van het koraal voor en na iedere gespeelde orgelbewerking. Er is een eenvoudige liturgie om deze koralen heen met gebeden, schriftlezing, een korte overdenking en enkele liederen.
Dit geeft een klein uur van bezinning, muziek en gebed in de sfeervolle Oostkerk met zijn prachtige orgel en is een unieke gelegenheid de Schübler Choräle te beluisteren in een liturgische viering.
De dienst begint om 16.30 uur. Bij de uitgang is er een collecte voor de onkosten.

Aleida Post

Aleida Post

De zes zogenoemde “Schübler” koralen van Johann Sebastian Bach zijn waarschijnlijk gecomponeerd tussen 1724 en 1731 in Leipzig en uitgegeven rond 1748 door Johann Georg Schübler, graveur en uitgever in Zella, Thüringen. Zij nemen een bijzondere plaats in Bach’s orgelkoralen in omdat zij bewerkingen zijn van cantatedelen, voornamelijk van vocale duetten met instrumentale begeleiding. Vijf van deze cantates zijn bewaard gebleven, de zesde is verloren gegaan.

 

De dienst kan hieronder beluisterd worden:

 

 

Schubler

 

BWV 645 Wachet auf, ruft uns die Stimme Cantate 140
BWV 646 Wo soll ich fliehen hin?
BWV 647 Wer nun den lieben Gott läßt walten Cantate 93
BWV 648 Meine Seele erhebet den Herren Cantate 10
BWV 649 Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ Cantate 6
BWV 650 Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter Cantate 137

 

Het De Rijckere-orgel in de Oostkerk

Het De Rijckere-orgel in de Oostkerk

 

Over het Veerse Bolwerk heen zicht op de imposante Oostkerk, die vanaf medio 2015 geen Godshuis meer zal zijn.

Over het Veerse Bolwerk heen zicht op de imposante Oostkerk, die vanaf medio 2015 geen Godshuis meer zal zijn.