Orgelmiddag in de Zuiderkerk

Het herplaatste Leeflangorgel Foto: Jan van der Male

Het herplaatste Leeflangorgel

Het Leeflangorgel in de kerk van de gereformeerde gemeente van Middelburg-Zuid is na de verbouw van de kerk herplaatst. Het instrument is met één stem uitgebreid. Op zaterdag 1 november wordt er een open orgelmiddag georganiseerd.
Het tweeklaviers orgel (vijftien stemmen) stamt uit 1975. Het werd in juni 2012 door Orgelmakerij Reil gedemonteerd in verband met de renovatie en uitbreiding van de kerk. Juni 2013 werd het gebouw weer in gebruik genomen. Ruim een jaar later is nu ook het orgel herplaatst. Opnieuw kreeg het instrument een plaats links op het liturgisch centrum, dat in het geheel enkele meters naar achteren is verplaatst, in een uitgebouwd gedeelte van de kerk.
Omdat de kerkzaal met circa zeventig zitplaatsen is vergroot, is het instrument door Reil uitgebreid met een Cornet IV sterk discant op het hoofdwerk. Daarnaast zijn de kelen van de Trompet 8’ van het hoofdwerk en de Fagot 16’ van het pedaal vernieuwd, zodat deze wat meer grondtonig klinken. Ook zijn de jaloezieën van de zwelkast verlengd om een betere klankuitstraling van het onderwerk te verkrijgen. Tot slot heeft Reil de intonatie van het overige pijpwerk waar nodig iets aangepast op de nieuwe ruimte.
De kas van het Leeflangorgel, gebouwd van mahonie- en notenhout, is in eigen beheer in enkele grijstinten geschilderd en voorzien van een patineertechniek. Op 20 oktober volgt de officiële oplevering door Reil.

Ter gelegenheid van de herplaatsing en uitbreiding is er zaterdagmiddag 1 november gelegenheid het instrument te bekijken, te beluisteren en te bespelen. Om 14.00 uur zal kort iets over de werkzaamheden worden verteld en een kleine klankdemonstratie worden verzorgd door de plaatselijke organisten, waarna bezoekers de mogelijkheid wordt geboden zelf achter de klavieren plaats te nemen.
De speeltijd per persoon bedraagt tien minuten. Opgave kan via cjdekraker@kliksafe.nl vóór 28 oktober. In een van de zalen van de kerk is een fotopresentatie van de recente werkzaamheden te zien.

De Zuiderkerk van de gereformeerde gemeente in Middelburg-Zuid

De Zuiderkerk van de gereformeerde gemeente in Middelburg-Zuid

Meer informatie over het orgel via www.orgelsinzeeland.nl
Adres: Schoutstraat 1, Middelburg
Foto’s: Jan van der Male