Orgelconcert Bram Beekman

Op zaterdag 21 maart, de geboortedag van Johann Sebastian Bach, geeft Bram Beekman weer zijn jaarlijkse Bachconcert op het orgel van de Oostkerk in Middelburg.

De Oostkerk is een in de jaren 1647-1667 gebouwde achtkantige koepelkerk, waarvan het ontwerp mede is geïnspireerd door de Marekerk in Leiden. De koepel in de vorm van een halve bol en bekroond door een lantaren, is een markant onderdeel van het silhouet van Middelburg. Het is één van de indrukwekkendste kerken uit de reformatorische periode. De kerk staat op de top-100 monumentenlijst van de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Het vormt het hoogtepunt van de classisistische barok in ons land. De nagenoeg ongeschonden staat na 350 jaar maakt de Oostkerk tot een uniek monument.

In 1779 besloot men tot de bouw van een orgel. De opdracht werd gegeven aan de broers De Rijckere uit Kortrijk. Hun werk werd afgekeurd, waarna Joachim Reichner aanzienlijke verbeteringen aanbracht. De uiteindelijke afbouw en oplevering van het gehele orgel werd uitgevoerd door de stadorgelmaker Johannes van Overbeek. De oplevering vond plaats in september 1783.
Bij de restauraties in de tweede helft van de vorige eeuw is het orgel in oude luister hersteld. In binnen- en buitenland geniet dit monumentale instrument bekendheid om zijn klankkleuren en intonatie.

Bram Beekman 373Bram Beekman is organist van de Oostkerk in Middelburg en was van 1980 tot 2012 hoofdvakdocent orgel aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Hij geeft jaarlijks vele concerten in binnen- en buitenland (waaronder China in 2008) en is mede bekend door zijn integrale vertolking op cd van de werken van Bach en Franck op resp. Nederlandse historische orgels en het Cavaillé-Coll orgel in Perpignan (Frankrijk).

Het concert begint om 16.30 uur,
de toegang is € 8.

 

 

 

 

 

PROGRAMMA
Werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750)
1. Praeludium und Fuge C-dur, BWV 545
2. Leipziger Choräle:
– An Wasserflüssen Babylon, BWV 653
– Herr Jesu Christ, dich zu uns wend, BWV 655
3. Partita “Sei gegrüsset, Jesu gütig” oder “O Jesu, du edle Gabe”, BWV 768
4. Concerto d-moll, BWV 596
– Allegro / Grave
– Fuga
– Largo e spiccato
– Allegro
5. Trio d-moll, BWV 583
6. Fuga g-moll, BWV 542 (2)

 

Oostkerk Middelburg

Oostkerk Middelburg