Rien Balkenende concerteert in de Oostkerk

In de serie Zomerconcerten in de Oostkerk zal op donderdag 6 augustus de Middelburgse organist Rien Balkenende plaats nemen aan de klavieren van het De Rijckere-orgel voor een afwisselend en interessant recital met bekende en minder bekende werken van oa William Lloyd Webber, Ralph Vaughan Williams, Edward Elgar en Olivier Messiaen.
Het concert begint om 12.30 uur. De toegang is vrij; er is een collecte bij de uitgang.

Rien Balkenende 02 lrRien Balkenende (1959) studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij behaalde het diploma uitvoerend musicus orgel in 1984 in de Grote Kerk te Dordrecht. Als organist was hij 10 jaar verbonden aan de Gasthuiskerk in Zierikzee.
Naast repetitor van de Middelburgse Koninklijke Oratoriumvereniging speelde hij met het Bachkoor BWV de Johannes Passion, Hohe Messe, het Magnificat en Bachcantates. Ook zet hij zich in voor de uitvoering van werken van de Zeeuwse componist Gerard Von Brucken Fock wat resulteerde in een CD-opname met de zangeres Bernadette Ter Heijne. Met de cellist Martijn Kooiman vormt hij het Zeeuws Cello Piano Duo waarmee de cellosonates van Brahms, Rachmaninov, Shostakovich en Von Brucken Fock op het repertoire staan. Een ander duo vormt hij met de fluitiste Maaike van der Heijdt waarmee naast het klassieke repertoire, Poulenc, Prokofjev en Reinecke dit jaar ook sonates van Pijper en Escher uitgevoerd worden. Rien is als privé- en muziekschooldocent in Middelburg gevestigd. Een ander aspect van kamermuziek waar hij zich voor inzet is werken voor 2 piano’s, wat resulteerde in uitvoering van de suites van Rachmaninov en dit jaar van de Sonate voor 2 piano’s en slagwerk van Bartok.

PROGRAMMA
Solemn Procession William Lloyd Webber
Choralprelude on “St Ann’s” Charles Hubert H. Parry
“Rhosymedre” or “Lovely” Ralph Vaughan Williams
Psalmprelude Ps 33 v. 3
“Sing unto Him a new song, play skilfully with a loud noise”
Herbert Howells
Nimrod from “Enigma Variations” Edward Elgar
“Dieu parmi Nous” Olivier Messiaen