Concert Bram Beekman in de Oostkerk

De serie Zomerconcerten in de Oostkerk in Middelburg wordt op donderdag 27 augustus afgesloten door de vaste organist van de kerk Bram Beekman. Op ‘zijn’ De Rijckere-orgel zal hij een programma spelen met werken van Johann Sebastian Bach.
Het concert begint om 12.30 uur. De toegang is vrij; er is een collecte bij de uitgang.

Bram Beekman 373

Bram Beekman is organist van de Oostkerk in Middelburg en was van 1980 tot 2012 hoofdvakdocent orgel aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Hij geeft jaarlijks vele concerten in binnen- en buitenland (waaronder China in 2008) en is mede bekend door zijn integrale vertolking op cd van de werken van Bach en Franck op resp. Nederlandse historische orgels en het Cavaillé-Coll orgel in Perpignan (Frankrijk). Ook vele andere cd-opnamen zijn verkrijgbaar.

PROGRAMMA
Werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750)
1. Praeludium C-dur, BWV 547 (1)
2. `Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’ BWV 711
3. Andante d-moll (uit Triosonate III, BWV 527)
4. `Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ’ BWV 639
5. `Wer nur den lieben Gott lässt walten’ BWV 642
6. Concerto Es-dur, BWV 597
7. Fuge G-dur, BWV 577

Van de laatste twee werken wordt Bachs auteurschap betwijfeld. Zij zijn door Bram Beekman gekozen vanwege het uitermate blijmoedige karakter en omdat met name het Concerto in Es tegenwoordig nog zelden wordt gehoord. Dit concerto bestaat uit een deel in 4/4 maat en een deel in 12/8 maat (als “Gigue” aangeduid). Zowel de uitgaven van Keller als Schmieder hebben dit werk van de lijst met Bach-werken afgevoerd. Het opschrift van dit triosonate-achtig, lichtvoetige stuk eindigt met “di Mons: Bach”. Het is dan ook mogelijk dat een andere Bach (misschien Bachs zoon Wilhelm Friedemann?) de componist zou zijn. De Fuga in G is als een vrolijke gigue gecomponeerd. Wanneer we met een Bachwerk te maken zouden hebben, is een vroege ontstaanstijd waarschijnlijk.