Bart Jacobs opent serie Zomerconcerten Oostkerk

Donderdag 7 juli om 12.30 uur opent Bart Jacobs (Brussel) de serie Zomerconcerten 2016 in de Oostkerk in Middelburg. Hij speelt een programma met als titel ‘J.S. Bach en leerlingen’.
De toegang is gratis, collecte na afloop.

Bart Jacobs (°1976) studeerde orgel, klavecimbel en basso continuo aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Reitze Smits en Kris Verhelst met de grootste onderscheidingen.
Bart Jacobs 2Na zijn studies werd hij in 2000 benoemd tot koor-organist van de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal.  Hiermee verwezenlijkte hij tal van opnames met muziek voor koor en orgel, waaronder ook het complete Belgische orgelwerk van August De Boeck (1865-1937) en Lodewijk De Vocht (1887-1977).
Tussen 2006 en 2010 werd hij bekroond op 4 internationale orgelconcoursen. Hij behaalde in 2006 de 4e prijs op de internationale Orgelwedstrijd Musica Antiqua in Brugge en de ‘Prijs van de luisteraar’. In 2008 werd hij finalist van het Max Reger-orgelconcours te Leeuwarden. In 2009 werd hij uitgeroepen tot winnaar van het Schnitger-concours Alkmaar als eerste Belg ooit, omwille van zijn “veelzijdigheid in interpretatie en grote muzikale persoonlijkheid”. In 2010 werd hij 3e laureaat tijdens het internationale Sweelinck-concours te Amsterdam.
In 2012 werd hij benoemd tot organist-titularis van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal te Brussel.
Als solist en begeleider concerteerde hij in heel Europa en werkte hij mee aan tientallen opnames met verscheidene gerenommeerde ensembles zoals Currende, Vox Luminis, Capilla Flamenca, Les Buffardins, Psallentes, Pluto-ensemble, Hathor consort, Collegium Ad Mosam, Vlaams Radiokoor, Flanders Recorder Quartet, BachPlus, …
Bart Jacobs is lid van het barokorkest Les Muffatti. Met dit orkest treedt hij regelmatig op als solist in een programma met eigen reconstructies van orgelconcerti van J. S. Bach en orgelconcerti van C. Ph. E. Bach.
Hij is medestichter van de Vlaamse Klavecimbel Vereniging (2006) die door tal van activiteiten, workshops en studiedagen de interesse voor klavecimbel in Vlaanderen wil vergroten.
Zijn recente solo CD’s met orgelwerken van Bachs beste leerlingen en Vroege orgelwerken en sinfonia’s van J. S. Bach werden lovend onthaald in binnen- en buitenland.
Als docent orgel, klavecimbel en basso continuo is hij werkzaam aan de muziekacademie te Bornem. en als gastprofessor aan het Lemmensinstituut te Leuven.

PROGRAMMA
“Bach en leerlingen”
1. Praeludium en Fuga in C Johann Ludwig Krebs (1713-1780)
2. Triosonate in d-moll Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788)
(Bewerking: Bart Jacobs)
3. Largo ma non tanto
(Uit: Concerto voor twee violen en orkest, BWV 1043)
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
(Bewerking: Bernard Winsemius)
4. Concerto in G, BWV 592 Prince J. Ernst (1696-1715)
(Bewerking: Johann Sebastian Bach)