Miniconcert Rinus Goedhart en Adri Karman

In de serie Miniconcerten in de Koorkerk Middelburg is er op 4 augustus een optreden van de altsaxofonist Rinus Goedhart en de organist Adri Karman. Het zeer ervaren duo speelt samen stukken van Grieg, Moussorgski, Schudel, Dubois en een eigen compositie van Goedhart. Daarnaast twee stukken voor alleen orgel van Händel. Aanvang 15.00 uur; toegang gratis, collecte aan de uitgang.

Goedhart en Karman 21062012 DSCN2939

 

DE MUSICI

Omdat wij allebei niet zo gecharmeerd zijn van biografieën, hebt u in de jaren dat wij samen spelen nooit onze cv gezien. Nu er van Rinus een compositie op het programma staat met vermelding van zijn geboortejaar voel ik me verplicht het mijne ook te vermelden. Dat is 1932. We zijn dus niet meer van de jongste.  Men heeft ons wel eens muzikale autodidacten genoemd, maar dat is natuurlijk nooit helemaal waar. We hebben best wijze lessen gehad van ervaren leermeesters, waarbij ons wel een stevige basis van muziektheorie is bijgebracht. Dat laatste is onmisbaar. Verder kritisch-analytisch leren lezen en luisteren. En vooral veel studeren; geen dag overslaan. Wat we ook gemeen hebben is dat we heel vroeg zijn begonnen. Rinus ging nauwelijks negen jaar oud saxofoon spelen en ik heb het klavierspelen geleerd op een harmonium, waarbij de kruk op de laagste stand moest om met mijn voeten bij de trappers te kunnen. Dat heeft zich allemaal ontwikkeld tot wat we u vanmiddag weer kunnen bieden.

DE MUZIEK 

Dit keer geen speciaal thema. Beiden hebben we in ons repertoire zitten grasduinen met het op het programma vermelde resultaat. Wilt u een lijn zien, de orgelsolo’s zijn van een 18de-eeuwse componist, het eerste blokje samen is van twee 19de-eeuwse en het tweede blokje samen is van drie 20ste-eeuwse componisten. Hopelijk beleeft u er net zoveel plezier aan als wij.

Adri Karman

 

PROGRAMMA
1. Allemande in D, orgel solo Georg Friedrich Händel
(1685-1759)
2. Uit de Peer Gynt suite Morgenstimmung Edvart Hagerup Grieg
(1843-1907)
3. Uit de Schilderijen van een tentoonstelling
– Promenade
– Het oude kasteel
Modest Moussorgski
(1839-1881)
4. Sonata in A, orgel solo Georg Friedrich Händel
5. Daydream Thomas A. Schudel (1937)
6. Trois pieces
– Complainte
– Pavane
– Passepied
Pierre Dubois
(1930-1995)
7. Recit, Andante en Allegro vivace Rinus Goedhart (1937)
8. Fughetta in F, orgel solo Georg Friedrich Händel