Slotakkoord Oostkerk voor veel publiek

Honderden luisteraars waren vanmiddag getuige van het (voorlopige?) slotakkoord van het De Rijckere-orgel in de Oostkerk in Middelburg. Dat klonk aan het eind van een Bach-concert door André Poortvliet en Gerard Boot, die in de traditie van de grote organist van deze kerk, Bram Beekman, een concert gaven dat stond als een huis, vol verve, vaart en virtuositeit. Zo werd er geopend, met Praeludium en Fuga in c, BWV 549. Maar ook verstilling, met name in het prachtige Schmücke dich, o liebe Seele. En weer een pittige afsluiting met Praeludium en Fuga in C, BWV 547. De fuga met het abrupte slot.
En zo voelde het ook. Want al zijn we er al een paar jaar naar op weg, ineens is het zover, is het afgelopen. De Oostkerk is buiten gebruik gesteld. Er zijn geen plannen meer voor orgelconcerten in deze kerk, op dit prachtige orgel. De laatste kerkdienst is al geweest. De toekomst van gebouw en orgel is onzeker. Het is nu afwachten hoe het verder gaat.

kst01373

Hieronder de spontane concertregistratie van de Fuga in C, BWV 547. Na het plotselinge korte slotakkoord even stilte. Het is voorbij. Dan het applaus en dat eindigt ook ineens.
Het was een afscheid met een prachtig Bachconcert van twee getalenteerde musici op één van de mooiste orgels van Nederland.