Balkenende: van Sweelinck tot Manneke

Na de fenomenale prestaties van de Middelburgse organist Rien Balkenende in zijn serie Messiaenconcerten op het Van Vulpen-orgel in de Koorkerk, gaat hij op zaterdag 23 juni uit een ander vaatje tappen. Die middag bevat het programma een waaier aan muziek van oude tijden tot in het heden, inclusief een heuse wereldpremière. Op het zo verrassend veelzijdig gebleken Van Vulpen-orgel klinkt dan muziek van Morton Feldman, Jan Pieterszoon Sweelinck, Willem Breuker en Daan Manneke. Dit kan met recht een heel bijzonder programma genoemd worden. Daaruit blijkt hoe vitaal en eigentijds het aloude instrument in feite is, zeker als het bespeeld wordt door een musicus met lef.

Deze bijzondere muziekbelevenis wordt voorafgegaan door een inleiding van de bekende kunstcriticus Nico Out ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling van de van oorsprong Middelburgse kunstenaar Steven Aalders.

De bijeenkomst in de Koorkerk in Middelburg op zaterdag 23 juni begint om 15.30 uur. De toegang is vrij. Bij de uitgang is er een collecte ter dekking van de kosten.

 

 

aalders_work_0092

June (Kelly), 2002-2003 oil on linen, 126 x 126 cm, Private Collection

 

STEVEN AALDERS

Zee / Land & In / Uit                                   inleiding door Nico Out

Steven Aalders, geboren in 1959 te Middelburg, woont en werkt in Amsterdam. Na zijn studie aan het Croydon College in Londen en in Ateliers Haarlem maakt hij sinds begin jaren negentig abstracte schilderijen met olieverf op linnen, waarin het gedachtegoed van het modernisme van Piet Mondriaan en de Amerikaanse componist Morton Feldman is verwerkt. Door zijn vriendschap met John Cage leerde Feldman de Amerikaanse beeldende kunstscene kennen en werd zijn muziek beïnvloed door het abstract expressionisme. Voor het Xenakis Ensemble, Ad van ’t Veer en Aki Takahashi schreef hij in 1987 een pianokwartet. Het werk is op CD door BVHaast (Willlem Breuker) uitgekomen.
MORTON FELDMAN EN STEVEN AALDERS – De muziek van Morton Feldman is een grote inspiratie voor  Steven Aalders. De rustige klanken van Feldmans composities zijn van een grote ingehouden emotie, zonder bewegingen, met kleine verschuivingen. Aalders zet het oog aan het werk, zoals Feldman de luisteraar aan het werk zet. Aalders schildert de olieverfhuid opgebouwd uit verschillende gekleurde lagen waardoor de uiteindelijke kleur gloeit en in wisselend daglicht steeds verandert van karakter. De afmetingen van de schilderijen hebben de ideale verhouding van de Gulden Snede.

 

Rien Balkenende / William Verstraeten

Na de inleiding een orgelconcert door

RIEN BALKENENDE

Programma

MORTON FELDMAN (1926-1987)    Principal Sound (1981)

JAN PIETERSZOON SWEELINCK (1562-1621)    Mein junges Leben hat ein End

WILLEM BREUKER (1944-2010)    Lost Ground (1995) de delen The Edgy Side, Ploughing Aloug

DAAN MANNEKE (1938)    Pneoo (1980) en Ordre (2018) WERELDPREMIÈRE

De meerstemmigheid van J.P. Sweelinck is al meer dan vier eeuwen houdbaar gebleken Hij maakte de geestverruiming beleefbaar. Zijn thema’s worden ware ‘cantus firmus’, die hij versnelt tot virtuoos passagewerk.

‘Mijn muziek heeft geen naam. Het is mensenmuziek. Het is voor iedereen, voor jong en oud. Zo heb ik het altijd gewild”,  aldus Willem Breuker.

Ruimte speelt een grote rol in de muziek van de in Zeeland geboren Daan Manneke. Niet alleen fysieke ruimte van het landschap, maar ook die van tijd en het geestelijke. Een belangrijke bron voor Pneoo was het windorgel op de boulevard in Vlissingen: onafgebroken blaast de wind de bamboepijpen aan zodat er sprake is van een zichzelf instandhoudend concert.

Rien Balkenende (1959) studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan het Rotterdamse Conservatorium. Hij behaalde in 1984 het diploma uitvoerend musicus. Rien Balkenende is als organist en als pianist een veel gevraagd kamermuziekspeler. Hij is in Middelburg werkzaam als privédocent en als muziekschooldocent.

Toegang gratis. Staat u open voor nieuwe ervaringen en muzikale ontmoetingen: uw steun wordt gevraagd met een financiële bijdrage.

 

 

Middelburg