Bart Jacobs speelt in de Oostkerk

In de serie middagpauzeconcerten in de Oostkerk in Middelburg bespeelt de Belgische organist Bart Jacobs op donderdag 26 juli het De Rijckere-orgel. Hij brengt een programma met Franse en Duitse barokmuziek onder de titel Bach & De Grigny.
Het concert begint om 12.30 uur; de toegang is vrij, collecte bij de uitgang.

 

Bart Jacobs 02

Bart Jacobs (°1976) is organist-titularis van Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal te Brussel sinds 2012. Hij studeerde orgel, klavecimbel en basso continuo aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Reitze Smits en Kris Verhelst met grootste onderscheidingen. Nadien won hij prijzen op vier internationale orgelconcoursen, waaronder de eerste prijs op het Schnitger orgelconcours Alkmaar 2009.  Bart Jacobs is organist van het barokorkest Les Muffatti waar-mee hij verscheidene malen optrad in een programma met eigen reconstructies van orgel-concerti van J. S. Bach en orgelconcerti van C. Ph. E. Bach. Als basso-continuospeler concerteerde hij in heel Europa met gerenommeerde ensembles zoals Les Muffatti, Currende, Vox Luminis, Les Buffardins, Collegium Ad Mosam, Flanders Recorder Quartet,..… Bart Jacobs is medestichter van de Vlaamse Klavecimbel Vereniging, opgericht in 2006.
Als docent orgel, klavecimbel en basso continuo is hij verbonden aan de muziekacademie van Bornem en het Lemmensinstituut te Leuven. Zijn recente solo CD’s met orgelwerken van Bachs beste leerlingen en vroege orgelwerken van Bach werden lovend onthaald in binnen- en buitenland.
Meer info op www.bartjacobs.eu

 

PROGRAMMA

Bach & De Grigny

“ In 1739 componeerde Bach het Dritter Teil der Klavierübung, een reeks grote en kleine bewerkingen voor orgel van Catechismus koralen en andere gezangen uit de Duitse mis.
Eerder in 1713 maakte Bach eigenhandig een kopie van het volledige oeuvre
van de Franse componist Nicolas De Grigny, waaronder zijn Messe pour orgue.
Reden te meer om deze 2 orgelmissen naast elkaar te plaatsen. “

 Messe pour orgue (1699)                                              Nicolas De Grigny (1672-1703)

  • Plein Jeu à 5
  • Fugue à 5 parties
  • Basse de Trompette
  • Récit de Tierce en Taille

Clavierübung III (1739)                                                  Johann Sebastian Bach (1685-1750)

  • Kyrie, Gott Vater in Ewigkeit, BWV 672
  • Christe, aller Welt Trost, BWV 673
  • Kyrie, Gott heiliger Geist, BWV 674
  • Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’, BWV 676
  • Dies sind die heilgen zehn Gebot, BWV 678
  • Wir glauben all an einen Gott, BWV 680

 

CRT_17444