Afsluiting tentoonstelling Steven Aalders

Op zaterdag 23 juni j.l. verzorgde de organist Rien Balkenende een bijzondere bespeling van het Van Vulpen-orgel in de Koorkerk in Middelburg. Bijzonder vanwege het ongebruikelijke programma dat hij bracht. Want muziek van Willem Breuker klinkt niet vaak in een orgelconcert en dat geldt ook voor de composities van Morton Feldman. Samen met werken van Jan Pieterszoon Sweelinck en Daan Manneke werd dit concert door de voortreffelijke vertolkingen van Rien Balkenende, die virtuoos en trefzeker de verrassende mogelijkheden van het Van Vulpen-orgel liet horen, een bijzondere muziekbelevenis.

CRT_20348

Rien Balkenende bespeelde het Van Vulpen-orgel, daarbij geassisteerd door Martin van der Bent

 

CRT_20335

Nico Out tijdens zijn inleiding

Dit concert werd voorafgegaan door een inleiding van de bekende kunstcriticus Nico Out, die een boeiend betoog hield over de aanwezige schilderijen en het kunstenaarschap van de uit Middelburg afkomstige Steven Aalders, van wie op deze middag een tentoonstelling werd geopend. Schijnbaar eenvoudige gekleurde vlakken bleken vervuld van symboliek en diepere lagen een verhaal te vertellen over het land waarin wij wonen, vol veelkleurigheid in tegengestelde bewegingen en toch leidend tot harmonie in het geheel.

 

Steven Aalders maakt sinds begin jaren negentig abstracte schilderijen met olieverf op linnen, waarin het gedachtegoed van het modernisme van Piet Mondriaan en de Amerikaanse componist Morton Feldman is verwerkt.
De muziek van Morton Feldman is een belangrijke inspiratiebron voor  Steven Aalders. De rustige klanken van Feldmans composities zijn van een grote ingehouden emotie, zonder bewegingen, met kleine verschuivingen. Aalders zet het oog aan het werk, zoals Feldman de luisteraar aan het werk zet. Aalders schildert de olieverfhuid opgebouwd uit verschillende gekleurde lagen waardoor de uiteindelijke kleur gloeit en in wisselend daglicht steeds verandert van karakter. De afmetingen van de schilderijen hebben de ideale verhouding van de Gulden Snede.

CRT_20357

Rien Balkenende geeft na zijn concert een toelichting aan Steven Aalders

De schilderijen van Steven Aalders zijn nog tot zaterdag 11 augustus te zien in de Koorkerk. Op die dag wordt om 20.00 uur de tentoonstelling afgesloten met een Feldman concert door de pianist John Snijders.

Morton Feldman

Morton Feldman

De Amerikaanse componist Morton Feldman (1926-1987) is de maker van een muzikaal oeuvre van extreem zachte composities. Hiertoe kwam hij in de jaren 50/70 door zijn vrienden en geestverwanten, de abstract-expressionistische schilders Mark Rothko, Philip Guston, Franz Kline en Jackson Pollock, die hem inspireerden tot het zoeken naar zijn eigen klankwereld. Het unieke van Feldmans vernieuwingen van de muzikale notatie is, dat hij via de traditionele notatie deze als het ware van binnenuit heeft vernieuwd met als verworvenheden de onconventionele notatievormen. Feldman verafschuwde virtuoos en oppervlakkig vertoon.

JohnSnijders01

John Snijders

Pianist John Snijders (*1963) is oprichter en artistiek leider van het Ives Ensemble waarmee hij concerten geeft in binnen- en buitenland. John Snijders studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Geoffrey Madge en Stanley Hoogland. Gedurende drie jaar studeerde hij compositie bij Louis Andriessen.

Het concert op zaterdag 11 augustus begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Bij de uitgang wordt een bijdrage gevraagd voor de kosten.

PROGRAMMA

•  Palais de Mari (1986)

•  Piano (1977)

 


De tentoonstelling van Steven Aalders in de Koorkerk is dagelijks (niet op zondag) te bezoeken van 11.00 uur tot 17.00 uur. Toegang Koorkerk via de Wandelkerk.


 

Koorkerk Middelburg

ZEE  LAND  Steven Aalders 2018

 

Koorkerk Middelburg

IN  UIT  Steven Aalders 2018