Orgelduo Verdin / Focquaert in Doopsgezinde kerk

Zaterdag 15 december om 20.00 uur concerteren de internationaal bekende organist en musicoloog Joris Verdin en zijn echtgenote Annelies Focquaert op het orgel van de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat te Middelburg. Het concert, georganiseerd door Stichting Kerk biedt Podium heeft een bijzonder karakter: de concertgevers zullen namelijk werken spelen voor twee, drie en vier handen.
Op het programma staat minder bekende Duitse orgelmuziek uit de negentiende eeuw, verzameld in het Töpfer Album. Daarnaast zal Joris Verdin eigen werk spelen en is Annelies Focquaert te horen op altfluit.

Verdin Annelies & Joris 2

Gecharmeerd van kerk en orgel
Joris Verdin is orgeldocent aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en verbonden aan de afdeling Musicologie van de Universiteit Leuven. Hij heeft een internationale reputatie als specialist van de negentiende-eeuwse literatuur. Master classes, uitgaven en wetenschappelijke artikelen vormen een belangrijk element in de huidige activiteiten.
Annelies Focquaert is organist van de St.Joriskerk te Antwerpen. Met haar proefschrift over Jacques Lemmens (1823-1881) vestigde zij als een van de eersten serieuze aandacht voor deze componist. Annelies Focquaert concerteert door heel Europa en onderhoudt in Antwerpen een uitgebreide lespraktijk, met tientallen leerlingen van alle leeftijden. Dit jaar werd zij uitgenodigd om te spelen in het gerenommeerde Orgelpark te Amsterdam.
Beide musici spelen dit concert belangeloos. Dit niet alleen als promotie voor Kerk biedt Podium, maar zeker ook omdat zij gecharmeerd zijn van de intimiteit en de akoestiek van de kerk en de fraaie, warme klank van het Bakker & Timmenga-orgel.
De toegang tot het concert is – zoals gebruikelijk bij Kerk biedt Podium –  vrij. Een vrijwillige bijdrage in de onvermijdelijke kosten is zeer welkom. Meer informatie op: www.kerkbiedtpodium.nl

Dit concert is het eerste van een serie van vier, waarbij het orgel centraal staat al dan niet in combinatie met andere instrumenten. Twee concerten daarvan worden gegeven door jonge, getalenteerde orgelstudenten van het Conservatorium te Antwerpen, waar Joris Verdin docent is.

 

PROGRAMMA

Theodor Kirchner (1823 – 1903)
Präludium g-moll
Zwei Lyrische Blätter, G-dur und c-moll  op. 89

Wilhelm Volckmar (1812 – 1887)
Sonate f-moll op. 189: Andante con moto, Andante, Allegro

Johann Baptist Schiedermayer (1779 – 1840)
2 Praeludien “für die Heilige Weihnachtszeit”
76 / 6 Vivace; op. 76 / 2 Adagio 

Johann Georg Albrechtsberger (1736 – 1809)
Pastorale in C                                                             

Théodore Dubois (1837 – 1924)
Fiat lux

PAUZE

Johann Christian Rinck (1770 – 1846)
uit “Flöten – Concert”, Allegro maestoso

Heinrich von Herzogenberg (1843 – 1900) 
Moderato uit “Orgel- Phantasie” über
‘Nun komm der Heiden Heiland’                                               

Franz Liszt (1811-1886)
Konzertstück im freien Style
arr. August W. Gottschalg (1827 – 1908)

Georg Friedrich Haendel (1685-1759) 
Sonate XI in F voor altfluit en continuo:
Larghetto, Allegro, Siciliana, Allegro

Joris Verdin (XXIe eeuw)
Serenata y Danza “La Primavera” (2015),
altfluit en orgel 3-handig

in cursief: Annelies Focquaert, orgel

 

CRT_17542