Bart Wuilmus opent Zomerserie Oostkerk

De Zomerserie Orgelconcerten 2019 in de Oostkerk te Middelburg wordt op donderdag 4 juli geopend door de Belgische organist Bart Wuilmus. Hij speelt muziek uit het 17e eeuwse ‘Oxford, Manuscript 89’ en improvisaties.
Het concert begint om 12.30 uur en duurt ca. 30 minuten. De toegang is vrij; er is een collecte aan de uitgang.

Bart Wuilmus

Bart Wuilmus (1977) studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij Stanislas Deriemaeker en Joris Verdin. Hij behaalde er de meestergraad met grote onderscheiding voor orgel. Het diploma contrapunt en fuga behaalde hij er in de klas van Wim Henderickx. Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde hij de meestergraad klavecimbel bij Kris Verhelst. Tijdens deze studie verdiepte hij zich eveneens in orgelimprovisatie bij Kris Wittevrongel.
Als titularis-organist is hij verbonden aan de Grote of St.-Waldetrudiskerk te Herentals en hij is hiermee de vaste bespeler van het Verbuecken-orgel uit 1767. Hij realiseerde drie CD-opnames met orgelliteratuur en improvisaties op instrumenten in Averbode (Verschueren), Herentals (Moors), Bornem (Thomas) en Hoogstraten (Thomas & Pels).
Sinds 2015 is hij als redacteur verbonden aan het Vlaamse tijdschrift ‘Orgelkunst’. Bart is eveneens medewerker en medeoprichter van de vzw Vlaamse Klavecimbelvereniging.
Hij schreef werken voor koor, orgel en hafabra die werden uitgegeven door ‘De Haske’ en ‘Koor en Stem’. Aan de muziekacademies te Ninove en Herentals is hij leraar orgel, klavecimbel en begeleidingspraktijk.

PROGRAMMA

Muziek uit het 17e-eeuwse ‘Oxford, Manuscript 89’ en improvisaties
‘Oxford, Christ Church Music Ms. 89’ is de omvangrijkste bron van Zuid-Nederlandse klaviermuziek uit de vroege 17e eeuw, bovendien betreft het de enige liturgische muziek.
De muziek is over het algemeen uniform van stijl en anoniem overgeleverd. Mogelijke auteur zou Richard Dering of waarschijnlijker, William Browne kunnen zijn. De bron is van groot belang voor de alternatimpraktijk.’ [Richard Vendome / Johan Zoutendijk]

Ouverture
improvisatie 18e-eeuwse Duitse stijl

Kyrie, uit Missa Dominicalis, gregoriaanse mis XI [5 verzen]
Oxford MS 89
[Zuid. NL begin 17e eeuw]

Toccata a 3
Oxford MS 89
[W. Browne]

Magnificat 6i Toni [6 verzen]
Oxford MS 89
[Zuid. NL begin 17e eeuw]

Concerto – Allegro, Adagio, Vivace
improvisatie 18e-eeuwse Italiaanse stijl

Diptiek over ‘gregoriaans Kyrie XI’ – Méditation en Toccata
improvisatie 19e-eeuwse Franse stijl

Bart Wuilmus2