Orgelconcert Gerard de Wit

Ook de serie orgelconcerten op de dinsdagavond gaat weer beginnen. Op 9 juli concerteert Gerard de Wit op het Van Leeuwen-orgel in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Hij speelt een programma met muziek van onder meer Buxtehude, Kuhnau, Stanley en Bach.
Het concert begint om 8 uur. Toegang €8/€6.

Gerard de Wit b

Gerard de Wit is zowel de oprichter als de artistiek leider van stichting Dutch Baroque. Dirigent, organist en klavecinist Gerard de Wit werd in 1985 te Dordrecht geboren. In 2006 en 2007 studeerde hij koordirectie en zang aan de Hogeschool IDE te Gorinchem. Hij studeerde hoofdvak Orgel Bachelor bij Bas de Vroome en Master bij Ton Koopman. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij hoofdvak Klavecimbel bij docenten Ton Koopman en Tini Mathot. De Bachelor- en Masterstudies werden cum laude afgesloten.
Tijdens zijn studies deed hij onderzoek naar ‘De instrumentale muziek en het leven van J. P. Sweelinck’. Tevens deed hij onderzoek naar de incomplete Cantate BWV 188 van J.S. Bach. Uit deze cantate reconstrueerde hij de Sinfonia naar aanleiding van het complete klavecimbel-concert BWV 1052. Hij studeerde Basso Continuo bij Bernard Winsemius, Patrick Ayrton en Kathryn Cok. Ook volgde hij lessen Historische Documentatie en Capita Selecta (Universiteit Leiden) bij Ton Koopman. Gerard geeft concerten in binnen- en buitenland. Hij won diverse eerste en tweede prijzen. Voor een compositiewedstrijd won hij de eerste- en publieksprijs.
Nog voor de afronding van zijn studies richtte hij een kamerkoor op met in het bijzonder aandacht voor het zeventiende en achttiende-eeuws repertoire. Sinds de oprichting van het barokorkest Dutch Baroque Orchestra in 2014, heeft dit kamerkoor de naam Dutch Baroque Vocal Consort. Gerard is artistiek leider van Stichting Dutch Baroque. Ook geeft hij orgel- en klavecimbellessen.
Gerard de Wit publiceert regelmatig. Diverse orgel- en koorcomposities staan op zijn naam. Een aantal orgelcomposities zijn uitgegeven bij uitgeverij Den Hertog te Houten. Sinds 2016 is hij bezig met de samenstelling van een Psalmkoraalboek voor orgel. Als kerkorganist is Gerard verbonden aan de Hervormde gemeente te Zwijndrecht, wijk Oude Kerk.
Gerards uiteenlopende muzikale activiteiten als solist, begeleider, continuospeler, dirigent en componist zijn op diverse cd’s vastgelegd. In 2015 richtte hij zijn eigen platenlabel Dutch Baroque Records op.

PROGRAMMA

Dietrich Buxtehude
Toccata F-dur BuxWV 157

Abraham van den Kerckhoven
Fantasia in d

Johann Caspar Ferdinand Fischer
Chaconne in F-dur

Johann Kuhnau
Biblische Sonate nr.1 “Der Streit zwischen David und Goliath”

Johann Pachelbel
Ciacona in d-Moll

John Stanley
Voluntary in D (Adagio, Trumpet tune, Largo, Allegro)

Johann Sebastian Bach
Fantasia ‘Pièce d’Orgue’ BWV 572

Jean-Adam Guilain                                                                                                    
Pièce d’orgue pour le Magnificat: “Suite du Second Ton”
Prelude Plein Jeu / Tierce en taille / Duo / Basse de Trompette / Trio de Flutes / Dialogue / Petit Plein Jeu

Gerard de Wit
Bewerking Psalm 85

Johann Sebastian Bach
Fantasie und Fuge g-Moll BWV 542

 

DSC_0508