Gerard Boot concerteert in de Oostkerk

Op woensdag 29 juli geeft Gerard Boot een orgelconcert in de Oostkerk in Middelburg. Op het fameuze De Rijckere-orgel brengt hij een programma met muziek van Heron, Händel, Couperin, Raick en Bach. Het is het vierde concert in de serie Zomeravondconcerten.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt €10, tot 18 jaar €5. Vooraf reserveren is verplicht; het aantal plaatsen is gemaximeerd op 100. De kaartverkoop verloopt via de website van de Oostkerk: https://deoostkerk.nl/evenementen/.

De opbrengst van deze concertserie komt ten goede aan Stichting De Oostkerk.

Gerard Boot kreeg orgel- en pianolessen aan de Zeeuwse Muziekschool van Bram de Wolf, Rien Balkenende en Leen de Broekert. Na cum laude het D-examen te hebben behaald, specialiseerde hij zich in de interpretatie van oude muziek, eveneens bij Leen de Broekert (1949-2009), die een groot specialist was op het gebied van de oude muziek en haar uitvoeringspraktijk.
Gerard Boot is voorzitter van Incantoconcerten, een werkgroep die concerten met Oude Muziek organiseert en onderdeel uitmaakt van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (www.incantoconcerten.nl).
Daarnaast is hij bestuurslid van de nieuwe stichting De Rijckere-orgel 1776, die zich inspant het unieke De Rijckere-orgel uit Beek (Limburg) aan te kopen en naar de St. Augustinuskerk in Middelburg over te plaatsen. Hij is organist in Middelburg (Oostkerk), Veere en Baarland. In Baarland is hij vanuit de Stichting Oude Zeeuwse Kerken belast met het hoederecht over het buitengewoon authentieke Moreau-orgel uit 1750. In 2015 presenteerde hij samen met André Poortvliet een CD van dit instrument, die in de pers lovende recensies kreeg. Hierop spelen zij een uniek repertoire van (deels vierhandige) werken van Rameau, Lully, Dumont en Chaumont.

PROGRAMMA

Henry Heron (1738-1795)
Voluntary in G

George Frideric Handel (1685-1759)
Sarabande in g

François Couperin (1668-1733)
Gloria uit Messe pour les couvents (Parijs, 1690)
– Plein jeu, Et in terra pax
– Petite fugue sur le chromhorne, Benedicimus te
– Duo sur les tierces, Glorificamus te
– Basse de trompette, Domine Deus, Rex coelestis
– Chromhorne en taille  Domine Deus, Agnus Dei
– Dialogue sur la voix humaine, Qui tollis peccata mundi Suscipe
– Dialogue sur les tierces et la basse sur la trompette, Quoniam tu solus sanctus
– Récit de tierce, Tu solus altissimus– Dialogue sur les grands jeux, Amen

Dieudonné Raick (1703-1764)
Suite II
– Allegro
– Gavotte
– Gratioso
– Andante- Vivace

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Schmücke dich, o liebe Seele, BWV 654
Praeludium en fuga in c, BWV 549

De koepel van de Oostkerk wordt bekroond door een achtkantige lantaarn. Hierop staat een mast met onder de windwijzer elementen uit het stadswapen van Middelburg. Onderaan de dubbele toren (burgt) en daarboven de Rijksadelaar met de Rudolfinische keizerskroon. Middelburg is een van de tien Nederlandse gemeenten die deze kroon voeren. De windwijzer heeft de vorm van de generaliteitsleeuw met zwaard en pijlenbundel, dit laatste als zinnebeeld van de eenheid. De vrijheidshoed is het bovenste element. Dit zinnebeeld gaat terug op de klassieke oudheid toen een vrijgelaten of vrijgekochte slaaf als teken van zijn vrijheid een hoed mocht dragen.