Op donderdag 5 augustus geeft Gerard Boot een orgelconcert in de Sint Augustinuskerk te Middelburg. Dit concert wordt gegeven in het kader van de gewenste aankoop van het De Rijckere-orgel in de Protestantse kerk in Beek. De daartoe opgerichte stichting De Rijckere-orgel 1776 werft middelen om deze aankopp te realiseren. De serie benefietconcerten is er één van. Meer over het werk van de stichting vindt u op de website www.derijckereorgel.nl.
Gerard Boot opent een serie van vier benefietconcerten op het Duyschot/Müller-orgel in de Sint Augustinuskerk. Hij speelt een programma met werken van o.a. Sweelinck, Böhm, Bach en de Middelburgse organist Pieter Bustijn.
Het concert begint om 20.00 uur. Toegangsprijzen € 10 en onder de 18 jaar € 5. Kaarten zijn te reserveren via deze koppeling.

Gerard Boot kreeg orgel- en pianolessen aan de Zeeuwse Muziekschool van Bram de Wolf, Rien Balkenende en Leen de Broekert. Na cum laude het D-examen te hebben behaald, specialiseerde hij zich in de interpretatie van oude muziek, eveneens bij Leen de Broekert (1949-2009), die een groot specialist was op het gebied van de oude muziek en haar uitvoeringspraktijk.
Gerard Boot is voorzitter van Incanto, een werkgroep die concerten met Oude Muziek organiseert en onderdeel uitmaakt van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (www.incantoconcerten.nl). Daarnaast is hij bestuurslid van de nieuwe stichting De Rijckere-orgel 1776, die zich inspant het unieke De Rijckere-orgel uit Beek (Limburg) aan te kopen en naar de St. Augustinuskerk in Middelburg over te plaatsen (www.derijckereorgel.nl).
Hij is organist in Middelburg, Veere en Baarland. In Baarland is hij vanuit de Stichting Oude Zeeuwse Kerken belast met het hoederecht over het buitengewoon authentieke Moreau-orgel uit 1750. In 2015 presenteerde hij samen met André Poortvliet een CD van dit instrument, die in de pers lovende recensies kreeg. Hierop spelen zij een uniek repertoire van (deels vierhandige) werken van Rameau, Lully, Dumont en Chaumont.
PROGRAMMA
‘Allein Gott in der Höh sei Ehr’:
Sweelinck, Speuy, Scheidt, Böhm, Bustijn en Bach
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
‘Allein Gott in der Höh sei Ehr’, SwWV 299
(MS Lynar B1, Staatsbibliotheek, Berlijn)
Fantasia Cromatica (d1), SwWV 258
(MS Lynar A1, Staatsbibliotheek, Berlijn)
Hendrik Speuy (1575-1625)
‘Wie nach einem Wasserquelle’
(MS Bartfá 27, Nemzeti Muzeum, Budapest)
Samuel Scheidt (1587-1654)
Ballo del Granduca
(MS Bartfá 27, Nemzeti Muzeum, Budapest)
Georg Böhm (1661-1733)
‘Allein Gott in der Höh sei Ehr’
(Mus. Ms. 30245, Staatsbibliotheek, Berlijn)
Partita ‘Freu dich sehr, o meine Seele
(Ms. Fot. Bü 129, Staatsbibliotheek, Berlijn)
Pieter Bustijn (Middelburg, 1649-1729)
Suite V in g (uit: IX Suittes pour le clavessin, Amsterdam, 1712)
– Preludio
– Allemanda
– Corrente
– Sarabanda
– Tempo di Gavotta
(Fetis 2956 B MUS, Koninklijke Bibliotheek Albert I, Brussel)
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Fantasie in C, BWV 570
(Andreas Bach Buch, Stadtbibliothek, Leipzig)
‘Allein Gott in der Höh sei Ehr’, BWV 715
(D-B Mus.ms. Bach P 804, Staatsbibliothek, Berlijn)
Het programmaboekje van deze benefietconcerten bevat een uitgebreide toelichting op de te spelen werken.