Gerard Boot in de Oostkerk

In de serie orgelconcerten in de Oostkerk te Middelburg neemt op donderdag 7 juli Gerard Boot plaats aan de klavieren van het De Rijckere-orgel. Hij speelt werken van Muffat, Lebègue en Bach.
Het concert begint om 12.30 uur. De toegang is vrij; na afloop wordt een digitale bijdrage gevraagd.

Gerard Boot kreeg orgel- en pianolessen aan de Zeeuwse Muziekschool van Bram de Wolf, Rien Balkenende en Leen de Broekert. Na cum laude het D-examen te hebben behaald, specialiseerde hij zich in de interpretatie van oude muziek, eveneens bij Leen de Broekert (1949-2009), die een groot specialist was op het gebied van de oude muziek en haar uitvoeringspraktijk.
Gerard Boot is bestuurslid van de stichting De Rijckere-orgel 1776, die zich inspant het unieke De Rijckere-orgel uit Beek (Limburg) aan te kopen en naar de St. Augustinuskerk in Middelburg over te plaatsen (www.derijckereorgel.nl). Daarnaast is hij bestuurslid van Incanto, een werkgroep die concerten met Oude Muziek organiseert in samenwerking met de Zeeuwse Concertzaal. Ook was hij mede-organisator van masterclasses door internationaal toonaangevende specialisten in de oude muziek, zoals Francesco Cera en Léon Berben.
Hij is organist in Middelburg, Veere en Baarland. In Baarland is hij vanuit de Stichting Oude Zeeuwse Kerken belast met het hoederecht over het buitengewoon authentieke Moreau-orgel uit 1750. In 2015 presenteerde hij samen met André Poortvliet een CD van dit instrument, die in de pers lovende recensies kreeg. Hierop spelen zij een uniek repertoire van (deels vierhandige) werken van Rameau, Lully, Dumont en Chaumont.

PROGRAMMA

Georg Muffat (1653-1704)
Toccata septima
(Apparatus musico-organisticus, Salzburg, ca. 1685)                                                                           

Nicolas Lebègue (1631-1702)
Suite du Deuxième Ton
(Pièces d’Orgue, 1er Livre, Parijs, 1676)
–           Prélude
–           Cornet
–           Trio à deux dessus
–           Duo
–           Tierce en Taille
–           Dessus de Cromhorne
–           Dialogue
–           Plein Jeu

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
‘Jesus meine Zuversicht’, BWV 728
Praeludium en fuga in e, BWV 533

Oostkerk