Gerben Mourik concerteert in de Nieuwe Kerk

In de serie orgelconcerten in de Nieuwe Kerk in Middelburg concerteert op dinsdag 19 juli Gerben Mourik. Hij heeft een actieve concertpraktijk waarbij twee elementen centraal staan: het promoten van Nederlandse muziek en de kunst van het improviseren. De laatste vaardigheid vormt ook de basis van zijn lespraktijk in Oudewater en Klundert. Genoemde elementen komen naar voren in het programma van dit concert, waarin werken van De Jong, Beekman, Keijzer, Worp en Matter. Hij sluit het concert af met een uitgebreide improvisatie in Frans-symfonische stijl.
Het concert begint om 20.00 uur. Toegang € 10, studenten € 8, kinderen tot 12 jaar gratis.

Foto: Jesper Jorgensen

Gerben Mourik behaalde de diploma’s Uitvoerend Musicus 1e fase plus de aantekening orgelimprovisatie en zijn Master Uitvoerend Musicus (met als hoofdvakken orgel & improvisatie) aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Docenten waren Bram Beekman en Henco de Berg. Ook volgde hij privé-lessen bij Ansgar Wallenhorst, Naji Hakim en Ben van Oosten.
Cursussen improvisatie werden gevolgd bij Thierry Escaich en Loïc Maillé.
Hij is sinds juli 2006 organist van de Grote- of St. Michaelskerk te Oudewater. In oktober 2017 werd hij benoemd tot organist en artistiek leider aan ‘de Stad Klundert’. In het voormalige kerkgebouw is hij zodoende betrokken bij het promoten van de twee orgels van Marcussen en Vermeulen tijdens concerten en workshops.
Gerben nam deel aan diverse improvisatieconcoursen en behaalde de 1e prijs op het Nationale orgelimprovisatieconcours te Zwolle (2003). In 2005 won hij de 1e prijs op het internationale orgelimprovisatieconcours te St. Albans (UK). In 2008 won hij het Internationaal Improvisatie-concours te Haarlem; de jury kende Mourik deze prijs unaniem toe.
In april 2013 werd hij benoemd als Stadsorganist van Oudewater. In juni 2015 studeerde hij af als Kerkmusicus I aan het Utrechts Conservatorium. Momenteel studeert hij Schoolmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

PROGRAMMA

Margreeth de Jong (1961)
Fantasia ‘All People That on Earth Do Dwell’

Bram Beekman (1949-2016)
Partita over Gezang 322
– Zetting
– Vers 1 Hoor Gij ons aan
– Vers 2 Uw oog aanschouwt
– Vers 3 Gij ziet en hoort

Arie J. Keijzer (1932)
Dialogue (uit: Symfonie 4)

Johannes Worp (1821-1891)
Fantasie in f-moll
– Maestoso
– Adagio
– Tempo I – Fuge

Bert Matter (1937)
‘Geef vrede Heer, Geef vrede’  2022

Gerben Mourik (1981)
Improvisatie in Frans-symfonische stijl
Symfonie in 4 delen
I
II
III
IV

Nieuwe Kerk en Lange Jan