Jan Hage in de Nieuwe Kerk

Waren de afgelopen weken al goed voorzien van orgelconcerten in Middelburg, komende week is er sprake van topdrukte. Vier concerten in drie dagen, je zou kunnen denken dat er in Middelburg een orgelfestival gaande is. Dat is ook niet zo verwonderlijk met al die mooie orgels in de stad. Het is echter geen georganiseerd festival; de concerten komen voort uit initiatieven van afzonderlijke organisatoren. Zeker is dat er voor de muziekliefhebber ook deze week weer veel te genieten is.

di 2 augustusJan HageNieuwe Kerk20.00 uur
wo 3 augustusSietze de VriesSint-Augustinuskerk20.00 uur
do 4 augustusBram de WolfOostkerk12.30 uur
do 4 augustusHenk GroenewegKoorkerk15.00 uur

Op dinsdag 2 augustus bijt Jan Hage in deze serie het spits af. Op het Van Leeuwen-orgel in de Nieuwe Kerk speelt hij een programma met muziek van Bach, De Saint-Martin, Welmers en Duruflé.
Aanvang 20.00 uur, toegang € 10, studenten € 8, kinderen tot 12 jaar gratis.

Jan Hage (geb. 1964) studeerde orgel bij Jan Welmers en Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek, eveneens in Utrecht. Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij won eerste prijzen op diverse nationale en internationale orgelconcoursen.
Hij staat in het bijzonder bekend als warm pleitbezorger en veelgevraagd vertolker van hedendaagse orgelmuziek. Als solist trad hij op met o.a. de Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tot zijn meeste recente cd-opnamen behoren die met het complete ‘Jets d’orgue’ van Jan Vriend en het integrale orgelwerk van Jéhan Alain en Jan Welmers. Tevens is hij werkzaam als componist en publicist. In 2006 ontving hij de médaille d’argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Wegens zijn verdiensten voor het stimuleren van de Nederlandse orgelcultuur ontving hij in 2011 als eerste de Schnitgers Droomprijs. Van 1995 tot 2011 was hij organist van de Kloosterkerk te Den Haag. Met ingang van 1 juni 2011 is hij benoemd als organist van de Domkerk te Utrecht. In 2016 promoveerde hij tot doctor in de theologie met een dissertatie over de kerkmusicus Willem Mudde.

PROGRAMMA

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
An Wasserflüssen Babylon BWV 653 à 2 clav. e ped.

Léonce de Saint-Martin (1886-1954)
Paraphrase du psaume 136 op. 15 ‘Super flumina babylonis’
     1. Tristesse des Hébreux captifs de Babylone
     2. Lamentation au souvenir de Jérusalem
     3. Babylone la Superbe
     4. Les Hébreux maudissent leurs vainqueurs

Jan Welmers (1937-2022)
Litanie

Johann Sebastian Bach
O Mensch, bewein dein Sünde Gross BWV 622

Maurice Duruflé (1902-1986)
Suite op. 5
     Prélude
     Sicilienne
     Toccata